Kondom

Kondom är ett skydd av tunt material, till exempel latex eller plast, som du kan sätta på penis eller sexleksaker när du har sex.

Med kondom förhindras överföring av könssjukdomar genom att slemhinnor, sekret och sperma inte kommer i kontakt med varandra.  Kondom är alltså en bra lösning när du vill njuta utan att behöva oroa sig för könssjukdomar eller oönskade graviditeter. 

Kondomer är bara några hundradels millimeter tunna och finns i olika storlekar, utformningar, smaker och material. Läs mer under storleken har betydelse och skönare sex med kondom. Det finns även så kallade vagianala kondomer som förs in i slidan eller analen istället för att träs på en penis eller dildo.

Det bästa är att pröva sig fram och testa olika kondomer för att veta vilken som passar bäst och är skönast för dig själv och de du har sex med. Att onanera med kondom är ett utmärkt sätt att testa och öva på sina kondomfärdigheter.

Här får du tag på kondomer

Kondomer finns att köpa på bland annat apotek, i matbutiker, kiosker, bensinstationer, sexbutiker och på nätet. På nätet kan du oftast hitta ett större utbud av kondomer och det brukar vara enkelt att beställa hem. Du kan också få gratis kondomer på sex- och samlevnadsmottagningar.

Hållbarhet

På kondomförpackningen står det alltid ett bäst före-datum. Kondomer brukar ha en hållbarhet på minst fem år. De ska förvaras i rumstemperatur och på en plats där de inte skaver mot något eller utsätts för tryck.

Om du till exempel förvarar kondomen i plånboken är det bra att byta ut den ungefär en gång i månaden eller om förpackningen är skadad. En kondom som är gammal eller uttorkad spricker lättare.

Kondomer som säljs inom EU ska ha en så kallad CE-märkning. Det innebär att kondomen håller den kvalité och standard som krävs i Sverige. Kondomer som inte har en CE-märkning kan alltså ha en sämre standard.

Vagianal kondom

Vagianala kondomer är precis som andra kondomer gjorda i latex eller plast. Tidigare kallades vagianala kondomer för ”Femidom” som egentligen bara är ett specifikt märke.

Istället för att träs på en penis eller dildo, förs den vagianal kondomen in i slidan eller analen. På så sätt ligger den som ett skydd när en penis eller dildo kommer in.

Du kan föra in en vagianal kondom för hand eller genom att trä den över en penis eller dildo och försiktigt knulla den på plats. Använd inte vagianal kondom samtidigt med annan kondom eftersom de kan slita på varandra och gå sönder.

Det är bra att använda glidmedel både när du för in den vagianala kondomen och inuti den. Då blir det både skönare och säkrare. Vagianala kondomer är lättast att hitta på nätet.