Skriv ut den här sidan

Lust

Sexuell lust kan ge njutning och glädje. Den är oftast väldigt positivt laddad och hänger ihop med kroppsligt välbehag.

Sexuell lust kan finnas i fantasier, i förhållande till personer, ting eller situationer av olika slag. Din sexuella lust är personlig och tar sig därför ett personligt uttryck. Lust att ha sex varierar från person till person och sexlusten går också upp och ner i livet.

Nedsatt lust

En tydlig förändring av lusten kan vara en signal om att något inte är som det ska i kroppen, känslolivet, ens relationer eller livet i övrigt. Ibland finns orsaken i den livssituation som man befinner dig i.

Man kan behöva medicinsk hjälp för att se om exempelvis ens hormonnivåer är för låga, eller om man äter en medicin som kan påverka sexlusten.

En del människor känner ingen sexlust och vill inte ha sex, eller känner att man inte vill inkludera andra människor i sin sexualitet. Vissa av dessa personer kallar sig asexuella. 

För mycket lust

Kåthet kan komma överraskande och man kan inte alltid välja när man ska känna sexlust. Vissa människor kan uppleva att de har för mycket lust, och tycker att det är svårt att kontrollera den.

Sättet man onanerar på, hur ofta man har sex eller tittar på porr, kan kännas påfrestande och påverka ens hälsa och vardag. Ibland kallas detta för ”sexmissbruk” eller hypersexualitet.

Man kanske tänder på sådant man inte vill tända på. Kanske tycker man att lusten kommer vid fel tillfällen eller med fel personer.

Vi kan hjälpa dig 

Du som har problem med din lust är välkommen att kontakta oss. Det gäller både dig som lider av nedsatt lust och du som har problem med för mycket lust. 

Hos oss kan du få medicinsk bedömning av läkare, men vi erbjuder också stöd och samtal med våra terapeuter.