Kolla pungen

Det är bra om du själv undersöker pungen och dina testiklar då och då för att lära dig hur testiklarna brukar kännas. Det gör det lättare att upptäcka eventuella förändringar.

Det är enklast att undersöka pungen stående, och det är bra om du är på en plats där du är varm och avslappnad, exempelvis i duschen. Värme får pungen att bli större och gör det lättare att känna på testiklarna.

Gör så här:

  1. Lyft upp pungen och låt den vila i ena handen
  2. Använd den andra handens fingrar, förslagsvis tumme, pekfinger och långfinger
  3. Kläm och känn försiktigt på en testikel i taget
  4. Avsluta med att känna igenom hela pungen.

Testiklarna ska kännas mjuka, lite hala på ytan och vara jämna och släta. Ofta är testiklarna olika stora och den vänstra testikeln är i regel lite större och hänger lite längre upp än den högra.

Känn efter hårda knölar, förändringar och svullnader. Mindre knölar är oftast ofarliga men känner du något som ändrar i form och storlek bör du uppsöka vård. Om det gör ont eller om testikeln känns varm och svullen kan det vara ett tecken på en inflammation.

Undersökning hos sjukvården

När du genomgår en undersökning på en vårdcentral eller mansmottagning så känner en läkare eller sjuksköterska på testiklarna, bitestiklarna och på sädesledare och blodkärl i pungen. Du kan även få lämna urinprov och ibland kan det behövas en ultraljudsundersökning.