Erektionssvårigheter

Erektionssvårigheter innebär att du har svårt att få stånd eller inte lyckas behålla ditt stånd, även om du känner lust till sex.

Svårigheter att få erektion är något som drabbar alla då och då. Det är vanligt att ha erektionssvårigheter när en har sex tillsammans med andra, ibland också när en onanerar själv.

Under ett samlag går erektionen ofta upp och ner. Du kan tappa erektionen ett tag och sedan återfinna den. Ibland kommer den inte alls.

För att få erektion behövs i första hand sexuell lust. Det är också viktigt att vara avslappnad. Oro, stress och prestationskrav kan göra en spänd, vilket i sin tur gör det svårare att få och behålla en erektion.

För många blir upplevelsen av bristande erektion väldigt jobbig. En kan oroa sig för att det ska hända igen, vilket gör kroppen spänd och försvårar erektionen. Det blir en ond cirkel.

Vad beror det på?

Det finns både medicinska-, psykologiska-, sociala och relationella orsaker till erektionssvårigheter.

Medicinska orsaker kan vara till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, hormonrubbningar eller neurologiska sjukdomar. Vissa läkemedel kan också påverka lusten eller förmågan att få och behålla erektion. 

Stress, prestationsångest, relationsproblem och depression är vanliga psykologiska orsaker till erektionssvårigheter. Föreställningar och värderingar om hur en ska ha sex kan också ha stor påverka erektionen.

Ofta kommer erektionssvårigheterna från en sammansättning av olika orsaker. Ibland är någon aspekt mer framträdande än de andra. 

Vad kan du göra åt det? 

Behandlingen mot erektionssvårigheter kan vara medicinsk, psykologisk, eller informationsbaserad. Den vanligaste behandlingen är en kombination av dessa. 

Om du har partner/s så hjälper det ofta att prata om besvären. Att drabbas av erektionssvårigheter ska inte behöva leda till att du undviker att ha ett aktivt samliv. Du kan ha sex även om du inte har erektion, till exempel kyssas, smeka varandra, onanera tillsammans eller ha munsex.

Det finns olika mediciner som utlovar hjälp mot erektionssvårigheter. De kan ge en viss effekt på erektionen men ökar inte lusten till att ha sex. Därför är lust till sex en förutsättning för att medicinering ska fungera.

Genom att förändra dina vanor kan du påverka din förmåga att få erektion. Till exempel genom att minska stress, sluta röka, undvika alkohol och anabola steroider. Är du diabetiker behöver du också hålla uppsikt över sitt blodsocker.

Sexhjälpmedel, exempelvis användandet av penisring, kan underlätta att behålla en erektion. 

Till Stockholms mansmottagning kan du vända dig för samtal och behandling av erektionssvårigheter.