Skriv ut den här sidan

Erektionssvårigheter

Erektionssvårigheter är en del av livet och innebär att man har svårt att få stånd eller inte lyckas behålla ditt stånd, även om man känner lust till sex. 

Svårigheter att få erektion är något som drabbar alla män då och då. Det är vanligt att ha erektionssvårigheter när man har sex tillsammans med andra, ibland också när man har onanerar själv.

Under ett samlag går erektionen ofta upp och ner. Man kan tappa den ett tag och sedan återfinna den. Ibland kommer den inte alls.

För att få erektion behövs i första hand sexuell lust. Det är också viktigt att man är avslappnad. Oro, stress och prestationskrav kan göra en spänd, vilket i sin tur gör det svårare att få och behålla en erektion.

För många män blir upplevelsen av bristande erektion väldigt jobbig. De kan oroa sig för att det ska hända igen, vilket gör kroppen spänd och försvårar erektionen. Det blir en ond cirkel.

Vad beror det på?

Det finns både medicinska-, psykologiska- och kulturella orsaker till erektionssvårigheter.

Medicinska orsaker kan vara till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, hormonrubbningar eller neurologiska sjukdomar. Vissa läkemedel kan också påverka lusten eller förmågan att få och behålla erektion. 

Stress, prestationsångest, relationsproblem och depression är vanliga psykologiska orsaker till erektionssvårigheter. Föreställningar och värderingar om hur man ska ha sex kan också ha stor påverka erektionen.

Ofta kommer erektionssvårigheterna från en sammansättning av medicinska, kulturella och psykologiska orsaker. Ibland är någon aspekt mer framträdande än de andra. 

Vad kan man göra åt det? 

Behandlingen mot erektionssvårighter kan vara medicinsk, psykologisk, eller informationsbaserad. Den vanligaste behandlingen är en kombination av dessa. 

Om man har partner/s så hjälper det ofta att prata om besvären. Att drabbas av erektionssvårigheter ska inte leda till att man undviker att ha ett aktivt samliv. Man kan ha sex även om man inte har erektion, till exempel kyssas, smeka varandra, onanera tillsammans eller ha munsex.

Det finns olika mediciner som utlovar en hjälp med erektionssvårigheterna. De kan ge en viss effekt på erektionen men ökar inte lusten till att ha sex. Därför är lust till sex en förutsättning för att medicinering ska fungera.

Man kan även påverka sin förmåga att få erektion genom att förändra sina vanor. Till exempel genom att sluta röka, undvika alkohol och anabola steroider, att inte leva för stressigt. Är man diabetiker behöver man också hålla uppsikt över sitt blodsocker.

Sexhjälpmedel, exempelvis användandet av penisring, kan underlätta att behålla en erektion. 

Till Stockholms mansmottagning kan du vända dig för samtal och behandling av erektionssvårigheter.