Penis

Penisens utseende, storlek och form är olika hos alla.

Skillnaderna i längd och omkrets mellan olika penisar är stora, framför allt i slakt tillstånd. Mindre penisar växer oftast mer vid stånd, medan större penisar växer mindre.

De flesta penisar är böjda åt något håll (uppåt, nedåt, till höger eller vänster). Oavsett vilket håll penis är böjd brukar det inte påverka förmågan att ha sex. Om din penis är väldigt sned och det är svårt eller smärtsamt för dig att ha sex så kan du söka vård för att få hjälp.

Förhud

Ollonet är penisens yttersta del och täcks vid födseln av förhud. Penisar kan vara omskurna, vilket betyder att en del eller hela förhuden har tagits bort. Omskärelse kan göras av medicinska, religiösa eller kulturella skäl. Du kan till exempel göra en omskärelse om du har problem med trång förhud.

Trång förhud innebär att du inte kan eller har svårt att dra tillbaka förhuden. Det kan göra det svårt att sköta penishygienen. Förhuden kan även fastna under ollonet när du försöker dra tillbaka den. Trång förhud kan ge smärta vid sex eller onani.

Om förhuden känns trång och du upplever det som ett problem så kan du söka hjälp för att få behandling. Du kan exempelvis smörja förhuden med en receptbelagd kortisonsalva som gör att huden blir mer töjbar. Om det inte fungerar kan en läkare ta bort hela eller en del av förhuden. Det är en liten operation som går snabbt, och de flesta som genomgår den brukar få åka hem direkt efteråt.

Strängen

Under ollonet sitter en sträng som heter frenulum. Strängens funktion är att överföra vibrationer mellan penisskaft och ollon vilket är ett sätt av många att få utlösning. Strängen är inte lika töjbar som resten av huden på penis och runt strängen sitter mycket nerver och små blodkärl.

Ibland kan strängen vara för kort och göra ont, eller brista och börja blöda när du onanerar eller har sex. Det är inte farligt att strängen brister och oftast läker den helt av sig själv.

Om strängen är för kort kan ollonet böja sig lite neråt när du har stånd. Är strängen väldigt kort kan du söka hjälp för det. Genom en enkel och snabb operation under lokalbedövning förlängs då strängen. 

Knottror och prickar

På penis och även på pungen finns hårsäckar och talgkörtlar som kan se ut som knottror eller prickar. Hårsäckar och talgkörtlar finns över hela kroppen, men syns ofta tydligare på penis och pung eftersom det inte finns något underhudsfett där.

Talgkörtlar producerar talg, som är ett slags fett som smörjer huden och håller den mjuk och smidig. Talget kan vara vitt eller gulaktigt och kallas ibland smegma. På ollonkanten kan det finnas små hudtaggar som kallas penila papler och som är helt ofarliga.