Prostata

Prostatan består av flera sammanväxta körtlar och sitter runtomkring den övre delen av urinröret, alldeles under urinblåsan. Prostatans bakre del angränsar till ändtarmen och du kan känna prostatan genom ändtarmens främre vägg.

En frisk prostatakörtel är ungefär lika stor som en valnöt eller en kastanj. Den är oöm och fast i konsistensen, ungefär som ett radergummi.

Prostatan producerar sekret som ingår i sperman. Prostatavätskan utgör ungefär 20-30% av utlösningen och innehåller ämnen som förlänger spermiernas livslängd och gör så att spermierna kan simma mer effektivt. Prostatan har även en del muskulatur som hjälper till att pressa ut sperma vid utlösning.

G- eller P-punkten

Prostatan kallas ibland för mannens G-punkt eller P-punkt, en erogen zon som kan ge lustkänslor och orgasm vid stimulering. Många tycker att det är skönt att massera prostatan i samband med sex.

Prostatan kan stimuleras via anus, exempelvis med hjälp av fingrar. Den ligger ett par centimeter upp och mot pungen till. När du blir upphetsad sväller prostatan vilket gör det lättare att känna den. Om du trycker lätt på prostatan kan du uppleva att det spänner till, eller att det känns som om något pressas ut ur penis.

Vid stimulering av prostatan sätts produktionen av försats igång. Genom att göra knipövningar kan du massera prostatan, och stimulering av prostatan kan förstärka orgasmerna. En del talar om en särskild sorts orgasm, prostataorgasm.

Försats

Precis under prostatakörteln sitter två mindre, knappt centimeterstora, körtlar som kallas Cowpers körtlar. I samband med sexuell upphetsning producerar körtlarna ett sekret som brukar kallas försats.

Försatsen är en genomskinlig vätska som kommer ur penis och som fuktar ollonet och vidgar, smörjer och rengör urinröret. Försatsen kan också innehålla lite spermier. Hur mycket försats som produceras skiljer sig från person till person.

Kolla prostatan

Har du besvär eller problem med prostatan kan du låta undersöka den. Kontakta din vårdcentral för detta.