Skönare sex med kondom

Det finns hundratals olika kondomer med olika design och egenskaper som kan göra sex och onani skönare. 

Kondomer kan vara raka, profilerade eller insvängda vid ollonet, större upptill, spiral- eller snäckformade, knottriga på utsidan eller ribbade på insidan.

Kondomer som är större upptill eller snäckformade veckar sig på penis och ökar friktionen och känslan. Knottror sitter på utsidan av kondomen, medan ribbor eller räfflor oftast sitter på insidan och ökar känslan för den som har kondomen på sig.

Kondomer kan ha olika färger och smaker, vara självlysande i mörker eller ha glidmedel som är värmande eller kylande. Det finns även kondomer med bedövningsmedel på insidan, som kan fördröja utlösningen, och kondomer med glidmedel som kan öka blodgenomströmningen och därmed sägs förstärka erektionen.

De flesta kondomer är behandlade med silikonbaserat glidmedel. Du kan alltid droppa en eller två droppar extra glidmedel på ollonet innan du trär på kondomen.

Observera att du aldrig ska använda fettbaserade produkter som olja, vaselin eller hudkräm eftersom de förstör gummit i kondomen och gör så att den spricker. Det finns kondomer utan glidmedel som till exempel kan användas på sexleksaker och dildos som inte tål silikon. Läs mer under rubriken Glidmedel. 

Extra tunna kondomer gör att det känns mer och kan förhöja njutningen. ”Standard” är ca 0,06 mm men tunnheten varierar mellan en hundradels millimeter till en tiondels millimeter. Latexkondomer kan vara så tunna som 0,04 mm, och plastkondomer kan vara mycket tunnare än så. Att en kondom är tunn påverkar inte kvalitén eller hållfastheten, så länge kondomen är CE-märkt

De flesta kondomer är gjorda i latex (naturgummi). Fördelen med latex är att det är väldigt elastiskt. Plastkondomer kan vara mycket tunnare än latex och är i princip luktfria. Plast överför eller leder värme bättre än latex men är inte lika töjbart. Kondomer som är tillverkade av polyisopren (syntetiskt gummi) är latexfria, leder värme och är töjbara. Personer som inte tål latex kan använda både plastkondomer och kondomer av polyisopren.

Det är bra att ha kondomer lätt tillgängliga, till exempel vid sängen, i gymväskan, jackan eller i strumpan.