Skriv ut den här sidan

Tecken på könssjukdom

Här kan du läsa om några vanliga besvär som kan bero på könssjukdom.

Det är viktigt att komma ihåg att du kan ha en könssjukdom utan att ha några symtom, alltså utan att du ser eller märker något speciellt.

Sveda , smärta, ilningar eller brännande känsla när du kissar 

Att det svider när du kissar någon gång då och då brukar oftast inte vara något farligt eller bero på någon könssjukdom. Ibland kan det svida efter utlösning eller om du inte kissat på länge, eller om urinen är väldigt koncentrerad. Besvär när du kissar kan också bero på problem med prostatan.

Klåda i penis, i urinröret, runt penis eller analen

Att det kliar på eller runt penisen kan också vara tecken på hudirritation eller eksem som inte beror på någon könssjukdom. Klåda runt analöppningen kan i sin tur bero på hemorrojder eller hudirritation.

Sår eller blåsor på eller runt penis eller analen

Sår kan ibland uppstå efter mycket sex eller onani och behöver då inte bero på en könssjukdom. Sprickor och blödningar från analen kan också bero på hemorrojder.

Flytningar

Det vill säga vätska som inte är urin, utlösning eller försats och som kommer från urinröret på penis eller från analen.

Vårtor på och runt penis eller vid analöppningen

Kan vara kondylom eller könsvårtor, men de kan också vara helt ofarliga. För att vara säker bör du boka tid för en undersökning. 

Allmän smärta i underlivet

Smärta i underlivet kan också orsakas av problem med testiklarna eller prostatan.

Svullna lymfkörtlar i ljumskarna