Pung

Pungen är den hudsäck som hänger under penisen och i pungen finns pungkulorna, eller testiklarna. I pungen finns även bitestiklar, sädesledare och blodkärl.

På pungen finns hårsäckar och svett- och talgkörtlar. Eftersom det inte finns något underhudsfett på pungen kan den se knottrig ut.

Testiklar

Testiklarna är äggformade till formen. De producerar spermier och könshormonet testosteron.

Testosteron påverkar kroppens uppbyggnad av muskler, fett och skelett. Även sexlusten påverkas av testosteron. Skulle du ha brist på testosteron så kan din sexuella lust och intresse för sex minska. Testosteronbrist kan även påverka erektionen.

För att skydda testiklarna och deras funktion ändras pungens storlek hela tiden. Testiklarna behöver 34 °C för att kunna arbeta, och därför drar pungen ihop sig eller blir större beroende på den yttre temperaturen. Generellt blir pungen mindre när det är kallt och större när det är varmt.

Bitestiklar

Bitestiklarna sitter på baksidan av testiklarna och kopplar ihop testiklarna med sädesledarna. Om du undersöker pungen med fingrarna kan du känna de mjukare bitestiklarna bakom testiklarna.

I bitestiklarna mognar och lagras spermierna. Där får de bland annat sin förmåga att simma.

Sädesledare

Sädesledarna binder samman bitestiklarna med urinröret. När du får utlösning skickas spermierna ut genom urinröret via sädesledarna. 

Kolla pungen!

Det är viktigt att kolla pungen och testiklarna då och då.