Skriv ut den här sidan

Glidmedel

Glidmedel kan man använda för att det ska glida bättre och bli skönare när man har sex, onanerar eller använder sexleksaker. 

Det är viktigt att använda glidmedel om man har analsex eftersom man inte blir naturligt fuktig i analen när man blir kåt. Man kan också droppa en eller två droppar glidmedel på ollonet innan man trär på en kondom.

Viktigt om kondomer och glidmedel

Fettbaserade produkter som olja, vaselin eller hudkräm förstör gummit i kondomen och gör så att den går sönder.När man använder glidmedel tillsammans med kondom ska det därför vara vatten- eller silikonbaserat eller en blandning, så kallat hybridglidmedel. 

Vattenbaserat glidmedel absorberas och torkar ut efter ett tag medan silikonbaserat håller längre och är drygare. Silikonbaserat glidmedel kan också med fördel användas som ”massageolja” istället för vanlig fettbaserad olja. På så sätt riskerar man inte att förstöra kondomen vid erotiska möten.

En del sexleksaker och dildos som består av silikon förstörs och löses upp av silikonbaserat glidmedel. Med sådana sexleksaker bör man istället använda vattenbaserat glidmedel.

Olika typer av glidmedel

Glidmedel kan vara lukt- och smaksatt eller innehålla ämnen som är värmande eller kylande. Det finns även glidmedel som innehåller L-arginin som ökar blodgenomströmningen och glidmedel med bedövande ämnen som kan fördröja utlösning.

Om du är känslig eller har känslig hud är det bra att använda silikonbaserat glidmedel utan tillsatser. Då finns det heller ingen risk för allergiska reaktioner.

Här köper du glidmedel

Glidmedel finns att köpa på apotek, i sexbutiker och på nätet. På nätet kan du oftast hitta en större variation av glidmedel och det brukar vara enkelt att beställa hem.

Ibland kan du få prov på glidmedel i portionsförpackningar på sex- och samlevnadsmottagningar.